Whatsapp + eSIM (dual sim): hoe gebruik je 2 nummers op 1 telefoon?

Wanneer je een eSIM telefoon hebt (zoals de iPhone XS of nieuwer), dan kan je via dual sim 2 nummers in 1 telefoon gebruiken. Bijvoorbeeld een privé en zakelijk nummer. Handig! Zo ben je op twee verschillende telefoonnummers bereikbaar en houd je telefoongesprekken gescheiden.

Maar natuurlijk wil je deze twee nummers ook in Whatsapp gescheiden houden. Kun je daar ook twee gebruikers instellen?

Het antwoord is ja, ook met een twee abonnementen in één telefoon kun je Whatsapp gescheiden gebruiken. Hier is een trucje voor.

Hoe werkt dat dan? In dit artikel leggen wij het je uit.


eSIM + Whatsapp op een dual sim iPhone

De iPhone XS, XS Max, XR en iPhone 11 (Pro) zijn de eerste telefoons met ondersteuning voor dual sim via de eSIM. In tegenstelling tot Android is het bij Apple nog niet mogelijk om direct 2 nummers in te stellen op 1 Whatsapp account. De zogenoemde sandboxing structuur van de iPhone laat een app met meerdere gebruikers op één telefoon simpelweg niet toe.

Maar wees gerust: je kunt via een handig trucje toch een tweede telefoonnummer instellen!

Dit kan namelijk met Whatsapp Business voor iPhone.

Direct aan de slag? Zie hieronder een korte uitleg over hoe je met Whatsapp eSIM gebruikt en een tweede telefoonnummer instelt.


Whatsapp Business instellen op een iPhone met eSIM

Dus jij wil graag Whatsapp gebruiken met twee telefoonnummers via dual sim of eSIM? Zo stel je Whatsapp Business in op je iPhone:

 1. Download de Whatsapp Business app via de App Store. Open de applicatie.
 2. Accepteer de voorwaarden en klik op Akkoord en doorgaan.
 3. Whatsapp herkent of je op deze iPhone al Whatsapp gebruikt. De app vraagt of je je oorspronkelijke nummer om wil zetten naar ‘Business’.
  Wil je juist het tweede telefoonnummer instellen in Business? Kies dan Gebruik een ander nummer en vul het juiste telefoonnummer in.
 4. Voila! Je kunt nu via twee apps met twee nummers Whatsapp gebruiken.

Kom je er niet uit? Zie hier een handige tutorial via Youtube:


Huidig beleid van Whatsapp

Whatsapp logo

Kan het echt niet op een andere manier?
Nee is het antwoord. Helaas.

Telefoon gebruikers zouden het liefst op een gebruiksvriendelijke wijze gebruikmaken van dual sim in Whatsapp. Maar de berichtendienst weigert tot op heden hier een meer gemakkelijke oplossing te bieden.

Het uitgangspunt van het bedrijf is altijd één nummer per apparaat. In een FAQ op de website van de dienst lezen we het volgende:

Je account kan alleen worden geverifieerd met één nummer op één apparaat. Mocht je een dual sim telefoon hebben moet je kiezen welk telefoonnummer je wil verifiëren. Wij bieden geen mogelijkheid om voor beide nummers een account te hebben.”

Volgens analisten ligt het probleem niet per se bij Whatsapp. Apple moet hun API beschikbaar stellen aan ontwikkelaars om met twee nummers op één iPhone-toestel te werken.

Tot op heden biedt Apple deze mogelijkheid niet.


Account blokkade bij te vaak wisselen van gebruiker

Accountblokkade
Accountblokkade kan voorkomen wanneer je te vaak van simkaart wisselt.

Kan ik in de reguliere app van Whatsapp niet gewoon switchen tussen twee nummers?
Nee, dat is niet aan te raden.

De situatie is namelijk als volgt. Op iOS kijkt Whatsapp in principe alleen naar het telefoonnummer dat als primair nummer is ingesteld. Dit kan zowel een fysieke simkaart als een eSIM zijn. In theorie zou je dus steeds kunnen wisselen van nummer. Dit moet je niet doen. Je loopt namelijk kans op een blokkade van je account!

In de FAQ staat dat “als je je account te vaak wisselt tussen verschillende apparaten, kun je mogelijk op een bepaald ogenblik de verificatie niet meer uitvoeren. Wissel daarom niet herhaaldelijk tussen verschillende apparaten en telefoonnummers.

Gebruik tot de tijd dat er een oplossing is dus Whatsapp Business voor je tweede telefoonnummer.


Veelgestelde vragen

Wat is Whatsapp Business?

Whatsapp Business instellen op een iPhone

Officieel is Whatsapp Business een aparte app voor zakelijke gebruikers. Bedrijven gebruiken deze app vaak als contactpunt voor klanten. Het biedt bedrijven handige functies zoals het instellen van automatische antwoorden en mogelijkheden tot het versturen van snelle antwoorden. Veelal wordt de app gebruikt om vragen van klanten te beantwoorden. Dit maakt klantenservice meer laagdrempelig dan een telefoontje. Dit ervaren klanten als positief.

In principe is de Business-versie niet bedoeld voor particulieren. Steeds meer particulieren gebruiken echter 2 telefoonnummers in 1 telefoon via dual sim. Je kunt de reguliere app helaas niet dubbel gebruiken voor twee accounts.

Met de Business-versie omzeil je dit probleem en stel je toch twee verschillende Whatsapp-accounts in op je iPhone. Dit helpt het groeiend aantal eSIM gebruikers om hun twee telefoonnummers ook in Whatsapp gescheiden te gebruiken.

Tip: Gebruik je je tweede telefoonnummer voor ‘zakelijke’ doeleinden? Stel dit zakelijke telefoonnummer dan ook in bij ‘Whatsapp’ business en laat je privé nummer op de reguliere app draaien. Werkt als geheugensteuntje. Zo houd je privé en zakelijk ook écht gescheiden 😉


Waar kan ik Whatsapp Business downloaden?

Whatsapp wordt vaak door zakelijke gebruikers met een eSIM gebruikt

Alle diensten van Whatsapp zijn tot op heden gratis. Ook Whatsapp Business is dan ook gratis te downloaden in de App Store of Google Play Store. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een smartphone en een geldig telefoonnummer.

Beschik je over een nieuw eSIM abonnement, dan is het het meest logisch om dit nieuwe nummer te gebruiken bij het activeren van Business. Je eerste privénummer kun je dan laten draaien op de standaard versie.

Houd er wel rekening mee dat je één Business account op één telefoon tegelijk kunt gebruiken. Het is niet mogelijk om ook op andere toestellen dit account te activeren.


Wat is het verschil tussen de reguliere en Business-versie?

Whatsapp-meldingen.

De business-app biedt extra opties en functies in vergelijking met de originele app. De volgende functies zijn geïntegreerd in Whatsapp Business:

 • Profiel: Stel hier je naam, categorie, omschrijving, website en eventuele openingstijden in. Je kan de openingstijden op Altijd open of Alleen op afspraak zetten, of per dag aanpassen of instellen.
 • Snelle antwoorden: Stel commando’s in via een slash (/). Zo kun je snelle standaard antwoorden geven.
 • Begroeten: Een begroetingsbericht is een standaard bericht dat verstuurd wordt bij een nieuwe chat of na 14 dagen van inactiviteit.
 • Out-of-office: Stel een automatisch afwezigheidsbericht bericht in wanneer je gesloten bent of op vakantie bent.
 • Korte link: Deel een link die gebruikers kunnen openen om snel een bericht te versturen naar je Business-nummer.

Is het wel toegestaan om als particulier Whatsapp Business te gebruiken?

Uiteraard is Business niet ontwikkeld om particulieren er gebruik van te laten maken. Toch kunnen gebruikers zonder bedrijfsregistratie gewoon gebruikmaken van deze versie.

Het grootste verschil in het contact met anderen is dat zij kunnen zien dat je een bedrijfsaccount gebruikt. Dit kan vragen oproepen bij je contacten.

Met de komst van dual sim en eSIM gebruiken echter steeds meer mensen de Business-app voor hun tweede telefoonnummer. Vaak is dit tweede nummer ook voor zakelijke doeleinden, bijvoorbeeld een abonnement van het werk. Whatsapp staat dit toe en vindt particulier gebruik van de Business-versie tot op heden geen enkel probleem.

Maak je dus geen zorgen. Je kunt als particuler volledig “legaal” gebruikmaken van Whatsapp Business!


Ik wil stoppen met Whatsapp Business en terug naar de normale versie, hoe doe ik dat?

Heb je je telefoonnummer van bijvoorbeeld de eSIM geregistreerd voor Whatsapp Business, en wil je deze overzetten naar een gewoon account? Dan moet je je Business-account deactiveren en verwijderen en je telefoonnummer opnieuw registreren via de reguliere app.

Let op: Hierbij gaan al je chats helaas verloren!

Je account verwijderen doe je zo:

 1. Open Whatsapp Business en ga naar Instellingen.
 2. Klik op het kopje Account.
 3. Kies voor de optie: Verwijder mijn account.
 4. Voer het telefoonnummer in ter verificatie. Klik opnieuw op Verwijder mijn account om het account definitief te wissen.

Conclusie: 2 Whatsapp-accounts instellen op 1 iPhone is mogelijk

In dit artikel hebben we laten zien hoe je met een eSIM Whatsapp instelt. Concluderend is het door een trucje mogelijk om 2 Whatsapp accounts te gebruiken op 1 iPhone. Dit geldt niet alleen voor een iPhone met eSIM, maar ook voor dual sim-telefoons van Android met twee fysieke simkaarten.

Door zowel de reguliere als Business-versie van Whatsapp te downloaden kun je namelijk twee telefoonnummers instellen op je dual sim telefoon.

Verwacht wordt dat de berichtendienst in de toekomst wel ondersteuning zal bieden voor het instellen van twee telefoonnummers in alleen de reguliere versie. Aangezien de populariteit van eSIM en dual sim-telefoons toeneemt.

2 gedachten over “Whatsapp + eSIM (dual sim): hoe gebruik je 2 nummers op 1 telefoon?”

 1. Als je je esim hebt geactiveerd op je iphone en je originele simkaart op je oude telefoon het niet meer doet kun je de activatie code welke je ontvangt dus niet meer zien. Is hier een oplossing voor?

Reacties zijn gesloten.