Wat is eSIM en hoe werkt het? Vergelijk alle deals (2024)

Wat is een eSIM? En hoe werkt eSIM? Kun je het al gebruiken in Nederland? Wat zijn de voordelen, kosten en welke gevolgen heeft het voor sectoren als telefonie?

In dit artikel besteden we uitgebreid aandacht aan deze vragen.

Wil je ook overstappen naar een eSIM abonnement? Op dit moment bieden 4 providers dit aan. Klik op de button voor de actuele aanbiedingen:

Bekijk de beste deals


Wat is eSIM?

De telecomwereld gaat veranderen met eSIM. Althans, op het gebied van de fysieke simkaarten die we nu gewend zijn. Maar wat is een eSIM eigenlijk?

De eSIM (ook wel geschreven als e-SIM) staat voor ‘embedded sim’: een elektronische simkaart geïntegreerd in een apparaat zoals een smartphone.

De simkaart is programmeerbaar en digitaal aan te sturen. Tevens kunnen apparaten aan elkaar worden gekoppeld met een ‘eSIM profiel’. Hierdoor heb je het ouderwetse simkaartje niet meer nodig. Dit geeft voordelen bij het overstappen, en je hoeft nooit meer die vervelende simkaart-code in te voeren op je mobiele telefoon.

De eSIM is een voorstel van de GSM Association (GSMA) die inmiddels is omarmd door veel grote operators in de wereld zoals T-Mobile, Vodafone, KPN, Tele2, AT&T en Deutsche Telekom. De technologie zal in de toekomst in allerlei apparaten geïmplementeerd worden. Denk hierbij aan smartphones, smartwatches, auto’s en huishoudelijke apparatuur.

Na de introductie van de modellen iPhone XS, XR en recentelijk de iPhone 11 heeft de eSIM flink aan naamsbekendheid gewonnen. En dat is niet voor niets: over pakweg tien jaar zijn we de fysieke simkaart vergeten en is dit stukje plastic vervangen door een ingebouwde simkaart: de embedded sim (eSIM).

eSIM in nieuwe iPhone modellen
De nieuwere iPhone-modellen hebben een eSIM – zoals de iPhone XS en iPhone 11.

Lees ook: Alle eSIM providers in Nederland.


De voordelen van eSIM

De simkaart gaat verdwijnen. Maar wat zijn dan de grote voordelen van de eSIM in een smartphone? Wij zetten de grootste vier voordelen op een rij.

Vier voordelen van de eSIM

1. Flexibiliteit: overstappen was niet eerder zo makkelijk

Het grootste voordeel van de eSIM voor de consument is het gemak van overstappen. Wanneer je wil overstappen moet je nu eerst een abonnement opzeggen, een abonnement bij de nieuwe provider aanvragen, een simkaart laten ontwikkelen, én als gebruiker moet je op de overgangsdatum van simkaart wisselen die je per post krijgt toegestuurd.

Voor de eSIM kun je een (nieuw) abonnement afsluiten en direct activeren met een QR-code.

2. Nooit meer van simkaart wisselen

Met een ingebouwde simkaart hoef je dus nooit meer te wisselen van simkaart. Je kan met enkele klikken snel overstappen naar een andere provider zonder daarvoor op een fysieke simkaart te wachten en zonder deze te hoeven invoegen.

De elektronische simkaart is namelijk volledig elektronisch ingebouwd en heeft een afmeting van slechts 5 bij 6 millimeter.

3. Meerdere apparaten, één bundel

Een ander groot voordeel van de eSIM is dat je je mobiele abonnement kunt koppelen aan meerdere apparaten met een eSIM. Denk hierbij aan mobiele telefoon, tablet, smartwatch of zelfs je auto. In de initiële versie van de embedded SIM was de ondersteuning alleen beschikbaar op smartwatches, tablets en fitness trackers.

In de toekomst zal er vooral ondersteuning zijn voor meer type smartphones, maar ook voor Internet of Things-toepassingen zoals slimme koelkasten, brandmelders en smart home-producten.

Al deze apparaten kunnen gekoppeld worden aan één mobiel internet-abonnement. Connectie maken via wifi is dan niet meer noodzakelijk. Dit biedt meer veiligheid.

4. Prepaid bundel op vakantie in het buitenland

Wanneer je op vakantie gaat buiten de EU moet je vaak een prepaid simkaart kopen. Dit betekent dat je je huidige simkaart eruit moet halen en tijdelijk een buitenlandse simkaart plaatst. Bij een dual sim telefoon zonder ingebouwde simkaart kun je eventueel een tweede simkaart plaatsen.

Onhandig toch?

Met een dual sim telefoon met eSIM kun je je huidige simkaart gewoon laten zitten! Vervolgens sluit je daarnaast een prepaid eSIM abonnement af van een buitenlandse provider. Je scant de QR-code en kunt direct gebruikmaken van deze vakantiebundel.

Nooit meer gedoe met fysieke simkaarten in het buitenland dus. Erg fijn tijdens reizen of vakanties buiten de Europese Unie!

In Nederland is een prepaid eSIM kaart mogelijk bij Simyo.


Hoe werkt eSIM?

Om te begrijpen hoe de eSIM werkt, beginnen we bij het concept dat RPC heet: Remote Provisioning Capabilities (RPC).

RPC houdt in dat providers door deze techniek de instellingen van je mobiel op afstand kunnen wijzigen. Namelijk de netwerkinstellingen die je verbindt met het netwerk van de gekozen provider. Voorheen werd deze informatie in een fysieke simkaart verwerkt.

Hoe het werkt:

  1. Wanneer je een nieuw eSIM abonnement afsluit bij een provider, ontvang je per mail een QR-code.
  2. Met de smartphone kun je deze QR-code direct scannen met behulp van de smartphonecamera.
  3. De telefoon herkent de QR-code en op basis van deze code wordt direct een nieuw simprofiel ingesteld.
  4. Het resultaat: je hebt direct toegang tot de bel- en databundel van de nieuwe provider.

Zie ook: eSIM abonnement vergelijken en afsluiten.


Waarom kiezen voor een eSIM telefoon en/of abonnement?

eSIM

Maar waarom zou je kiezen voor een telefoon met eSIM? Wij benoemen vier redenen:

  • Vrijheid om direct over te stappen naar een andere provider. QR-code scannen, en klaar.
  • Nooit meer wachten op een fysieke simkaart. Nooit meer priegelen met het verwisselen van de simkaart, maar direct gebruikmaken van de bundel bij de nieuwe provider.
  • Meerdere apparaten (smartphones, tablets, laptops, smartwatches, auto’s) kunnen in de toekomst eenvoudig aan elkaar gekoppeld worden. Je maakt hierbij dus gebruik één mobiel abonnement voor al je devices.
  • Er komt ruimte vrij in de mobiele telefoons die fabrikanten kunnen benutten voor bijvoorbeeld een grotere batterij.

Of de providers ook blij zullen zijn met de eSIM is nog maar de vraag. De elektronische simkaart maakt overstappen naar een andere provider namelijk zeer gemakkelijk. Naar verluidt zijn de providers dan ook druk bezig met onderzoek naar nieuwe verdienmodellen wanneer de eSIM-markt groeit.

Ook heb je vast gemerkt dat steeds meer providers stunten met ‘alles in 1’ aanbiedingen zoals ‘KPN Compleet’.

Vast internet van een dergelijke provider geeft je in combinatie met een mobiel abonnement extra veel voordelen, zoals dubbele data en een lager maandbedrag. Met deze interessante pakketkortingen proberen ze klanten te behouden.


Wanneer verdwijnt de fysieke simkaart in Nederland?

De eSIM vervangt in de toekomst in zijn geheel de fysieke simkaart.
De eSIM vervangt in de toekomst in zijn geheel de fysieke simkaart.

Het gaat nog jaren duren voordat alle apparaten met simkaarten zijn verdwenen uit onze elektronica. Op termijn zal de eSIM echter wel de simkaart in zijn geheel gaan vervangen.

De eerste mobiele telefoons met een dergelijke simkaart werden op de markt gebracht 2019. In het jaar 2020 zal de opmars van de eSIM doorzetten en ook meer providers ondersteuning bieden.

Update: inmiddels heeft Apple aangekondigd dat enkele nieuwe iPhone toestellen zoals de iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR een eSIM bevatten.

Verder zijn er nog geen smartphones met een ingebouwde simkaart, waardoor het de komende jaren nog niet hard zal lopen. Maar belangrijke spelers als Samsung, Google (met de Google Pixel telefoons) en Apple zijn al wel bezig om de e-SIM te integreren. Wij verwachten dat andere fabrikanten sneller zullen volgen met deze nieuwe technologie.

Wij van eSIM.nl houden je uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

De groei van de embedded sim is dus deels afhankelijk van nieuwe smartphones die op de markt worden gebracht. Een tweede belangrijk punt is de providers: zij moeten het voor de consument mogelijk maken om een abonnement bij hen af te sluiten die geactiveerd kan worden met de eSIM.


Toepassingen

De toenemende globale connectiviteit en IoT (Internet of Things) biedt duizenden mogelijkheden en toepassingen. Al deze verbindingen moeten vooral veilig zijn en gemakkelijk en snel data met elkaar kunnen uitwisselen. 5G netwerken en eSIMs gaan hierin een belangrijke rol spelen.

In deze sectie bespreken we zes voorbeelden van toepassingen van de eSIM:

Voorbeeld 1: Smartphones

Smartphone

De eerste toepassing van de eSIM-technologie zal merkbaar zijn in de telecomwereld. De nieuwste iPhones worden nu al voorzien van een eSIM met daarnaast nog een fysieke simkaart.

In de toekomst zal de fysieke simkaart in zijn geheel verdwijnen en wordt ieder apparaat voorzien van een ingebouwde simkaart.

Bekijk hier de voordelen van eSIM in smartphones.

Voorbeeld 2: Auto’s

Tesla auto aan het opladen.
Tesla’s staan vaak in verbinding met het internet (nu nog via wifi).

De autoindustrie wacht met smart op de eSIM. De technologie biedt veel mogelijkheden om klanten meer flexibiliteit en services te bieden. eSIMs kunnen in de auto-industrie bijvoorbeeld worden ingezet om:

  • Online services te ontwikkelen voor car sharing, navigeren, parkeren of het opladen van elektrische auto’s.
  • Bij een ongeluk direct een melding te versturen. Zo is de politie snel ter plaatse.
  • Software-updates automatisch te downloaden zonder gebruik van een wifi-netwerk.
  • Zelfrijdende auto’s met elkaar te laten communiceren om de weg veilig te houden.
  • Op verschillende locaties en landen automatisch het beste netwerk te selecteren. Handig wanneer je bijvoorbeeld door verschillende landen heen rijdt.

Door eSIMS kunnen auto’s in de toekomst dus altijd online zijn. Zo kan de auto worden voorzien van real-time navigatie en services zoals de real-time beschikbaarheid van parkeren, verkeer of weer-informatie. Ook kun je direct een connectie maken met je verzekeraar of de ANWB wanneer er een ongeluk is gebeurd. Wil je Spotify luisteren in de auto? Geen probleem, de auto is in verbinding met het internet.

Ook het gebied van veiligheid biedt dit voordelen. Je kunt je smartphone uitschakelen terwijl je rijdt. Via de eSIM blijf je bereikbaar en kun je blijven navigeren met Google Maps.

Leestip: Land Rover introduceert als eerste ‘dual eSIM’ in de Landrover New Defender.

Voorbeeld 3: Wearables (zoals de Apple Watch)

Apple Watch - De Smartwatch van Apple.

Wearables zoals de Apple Watch zijn klein van formaat. Door de fysieke simkaart te verwijderen helpt de eSIM productdesigners doordat er ruimte vrijkomt voor grotere batterijen of meer sensoren. Ook verbruikt het apparaat minder batterij dan wanneer er steeds met een wifi-netwerk verbinding gezocht moet worden.

Het grote voordeel van eSIMs in apparaten als smartwatches, glucosemeters, bloeddrukmeters, valdetectoren en AR-brillen is dat ze zowel binnenshuis als buitenshuis verbonden blijven met het internet.

Dit maakt dat wearables met eSIM een belangrijke rol kunnen gaan spelen in de gezondheidszorg: de apparaten zijn verbonden met het internet en kunnen belangrijke medische data eenvoudig versturen naar de huisarts, het ziekenhuis of een zorgverzekeraar.

Op dit moment wordt de eSIM nog niet ondersteund in smartwatches in Nederland. Vooral Apple Watch eigenaren zouden graag zien dat dit beschikbaar komt. Tot op heden is hier nog geen gehoor aan gegeven. In de nabije toekomst wordt verwacht dat T-Mobile en andere providers ondersteuning gaan bieden voor een eSIM-profiel op de Apple Watch.

Nu is het zo dat je iPhone altijd in de buurt van de Apple Watch moet blijven om bereikbaar te zijn via 4G internet. Wanneer eSIM wordt ondersteund kun je met de Apple Watch op pad gaan zonder afhankelijk te zijn van de iPhone. Handig wanneer je bijvoorbeeld gaat hardlopen.

Voorbeeld 4: Landbouw en logistiek

Landbouw

Het tracken van voedingsproducten, levensmiddelen en andere handelsladingen wordt steeds belangrijker door de gehele supply chain. Consumenten en bedrijven willen graag weten waar het product exact vandaan komt en waar bestellingen zich bevinden in het logistieke proces.

eSIMS kunnen worden ingezet in dergelijke netwerken in bijvoorbeeld de voedingsindustrie. Zo biedt het mogelijkheden voor het real-time monitoring van opslag, voorraad en vervoer om zo de versheid van voeding te waarborgen. Gaat de lading door tientallen verschillende landen heen? De eSIM schakelt onderweg automatisch over naar het beste lokale netwerk.

Voorbeeld 5: Energie

Duurzame zonnepanelen en windmolens in de toekomst voorzien van eSIM.

We staan voor een ingrijpende energietransitie. De energiemarkt transformeert ondertussen steeds meer naar een duurzaam netwerk waarbij alles meer en meer met elkaar in verbinding staat.

De slimme meter is een voorbeeld hiervan. Het biedt real time inzicht in energieverbruik en energieopwekking. Deze real time data wordt direct gebruikt om het verbruik te factureren en voor andere bedrijfsoperaties.

In de toekomst gaan we steeds meer duurzame projecten zien waarbij bedrijven en particulieren real time inzicht hebben in opwekking en verbruik. Koop je een deel van een windmolenpark? Dan kun je in een app direct zien wat jouw stukje windmolen vandaag heeft opgeleverd. Jouw elektrische auto heeft geen verbinding met je smartphone meer nodig wanneer je navigeert of een software-update downloadt.

Uiteraard werken al deze verbindingen snel en veilig. De eSIM zorgt ervoor dat je auto altijd verbonden is met het internet. Dat is de kant die we opgaan met IoT.

Gemalto
Nederlands bedrijf Gemalto heeft al een GSMA-gecertificeerd platform ontwikkeld waarbij de eSIM kan worden geïntegreerd in smart energy projecten.

Iedere windmolen kan in theorie worden voorzien van een eSIM en verbinding maken met 5G. Data kan snel, veilig en betrouwbaar worden uitgewisseld via hun platform.

Dit biedt veel voordelen: zo hoeft de windmolen minder vaak gecheckt te worden voor onderhoud. Defecten worden namelijk automatisch gecommuniceerd. Dit bespaart kosten op de lange termijn.

Voorbeeld 6: Smart Homes

De eSIM technologie maakt in de toekomst onderdeel uit van jouw Smart Home.

Smart homes zijn in opkomst. Steeds meer apparaten verbinden we binnenshuis via Bluetooth en Wifi. Zo sturen we onze Philips Hue lampen aan via de app, of bekijken we buitenshuis wie er aanbelt bij de deurbel van Ring.

Wanneer al deze apparaten zijn voorzien van een eSIM en verbonden worden met een mobiel netwerk, blijft alles werken wanneer de vaste internetverbinding wegvalt. Dit zorgt voor een betere veiligheid: een extern mobiel netwerk is voor kwaadwilligen moeilijker plat te leggen dan een vaste internetverbinding thuis.

Valt de mobiele verbinding weg? Dan schakelen de apparaten over op wifi. Zo is jouw smart home beter beveiligd in de toekomst.


Conclusie: 6 “takeaways”

In deze sectie geven we je de 6 belangrijkste conclusies over de eSIM technologie:

Internet of Things (IoT)
  1. eSIMs zijn niet alleen voor smartphones. Ze zijn geschikt voor integratie in allerlei devices en apparaten. Denk hierbij aan auto’s, smartwatches en huishoudelijke apparaten (smart home).
  2. De technologie zal een belangrijke rol kunnen gaan spelen in Internet of Thing (IoT). Zeker bij toepassingen waar connectiviteit benodigd is voor internationale, veilige en betrouwbare applicaties.
  3. De technologie biedt voordelen voor iedereen. Consumenten zijn flexibeler en kunnen al hun devices eenvoudig met elkaar verbinden. Hoewel consumenten gemakkelijker kunnen overstappen naar een andere provider, biedt het ook kansen voor providers die inzetten op IoT.
  4. Een geïntegreerde eSIM-chip zorgt voor kostenbesparingen, meer vrije ruimte in apparaten, een hogere betrouwbaarheid en een lager energieverbruik. Ook maakt het processen zoals facturering eenvoudiger en nauwkeuriger.
  5. De technologie staat nog in zijn kinderschoenen. Er zijn daarom nog weinig applicaties en geschikte toestellen in omloop. De komende tien jaar zal het aantal apparaten en applicaties flink toenemen, zo stelt de GSMA. De verwachting is dat de eSIM een steeds belangrijkere rol gaat vervullen in digitale netwerken.
  6. Cybercrime wordt een steeds belangrijker onderwerp door de digitalisering van de wereld. eSIMs zorgen voor een hogere veiligheid dan fysieke simkaarten en/of wifi-verbindingen.

Foto’s: Pixabay

8 gedachten over “Wat is eSIM en hoe werkt het? Vergelijk alle deals (2024)”

  1. Ik bedoel hierboven:
    “Op dit moment kun je echter maar 1 *esim* abo *gelijktijdig* actief hebben.”
    Wil je meerdere abo’s actief hebben, neem dan een telefoon die naast esim ook een apart sim-slot heeft.

    Beantwoorden
  2. Alles wat genoemd wordt zou ook net zo goed met een micro simkaart kunnen natuurlijk. Dat maakt de e-sim niet meer onderscheidend. Het voorbeeld van de automobiel industrie bijvoorbeeld. Het lijkt me handiger ergens in een gleufje een simkaart te duwen dan een camera met software te moeten toevoegen aan de auto die de QR leest(zoals het nu gebracht wordt)
    Wat staat er in die QR?
    Moet een e-sim een EMEI hebben?
    Heeft een e-sim altijd een mobiel nr?
    Duals (sim)(meerdere nummers en/of abonnementen op 1 apparaat)?
    etc.
    etc.

    Beantwoorden
  3. Als ik een E-sim zou bestellen om in het buitenland ook te beschikken over internet, heb ik het dan goed begrepen dat je daar dan dus ook een nieuwe telefoonnummer bij krijgt. En het abonnement daarmee dus alleen werkt op dat telefoonnummer? En je op je eigen telefoonnummer dan geen gebruik kunt maken van dat abonnement?

    Beantwoorden

Plaats een reactie