eSIM: Wat is het en hoe werkt het?

Plaats een reactie ↓

BREAKING: T-Mobile lanceert de eerste eSIM abonnementen in Nederland!

-> Bekijk hier het aanbod van T-Mobile en sluit een (tweede) abonnement af.


eSIM is een ‘embedded sim‘ – een ingebouwde simkaart die in de toekomst in allerlei apparaten geïmplementeerd gaat worden. Denk hierbij aan smartphones, smartwatches, auto’s en huishoudelijke apparatuur.

Na de introductie van de iPhone modellen XS, XS Max, XR en recentelijk de iPhone 11 heeft de eSIM aan naamsbekendheid gewonnen. En dat is niet voor niets: over pakweg tien jaar zijn we de fysieke simkaart volledig vergeten en is dit stukje plastic vervangen door een ingebouwde simkaart: de embedded sim (eSIM).

Maar wat is een eSIM? En hoe werkt eSIM? Kun je het al gebruiken in Nederland? Wat zijn de voordelen, kosten en welke gevolgen heeft het voor telefoon abonnementen? In dit artikel besteden we aandacht aan deze vragen.


Wat is eSIM?

De telecomwereld gaat veranderen met eSIM. Althans, op het gebied van de fysieke simkaarten die we nu gewend zijn. Maar wat is eSIM?

De eSIM (ook wel geschreven als e-SIM) is een ingebouwde simkaart, ook wel embedded SIM genoemd.

De eSIM is een voorstel van de GSM Association die inmiddels is omarmd door veel grote operators in de wereld zoals T-Mobile, Vodafone en Tele2 maar ook buitenlandse providers zoals AT&T en Deutsche Telekom.

Lees ook: Alle eSIM providers in Nederland


Definitie: embedded sim

De term e-SIM heeft betrekking op een nieuwe standaard die gepromoot wordt door de GSMA: de vereniging die wereldwijde netbeheerders vertegenwoordigt en hiermee nauw samenwerkt.

De eSIM staat zoals gezegd voor ‘embedded sim’ en is een ingebouwde simkaart die niet verwijderd kan worden uit een telefoon, tablet of ander apparaat en die het overstappen naar een andere provider vereenvoudigd. Ook elektronica in en rondom het huis kan later worden voorzien van zo’n ingebouwde simkaart, waardoor IoT (Internet of Things) weer een stap dichterbij komt.

eSIM in nieuwe iPhone modellen
De nieuwe iPhone-modellen hebben een eSIM – zoals de iPhone 11 en iPhone 11 Pro.

De voordelen van eSIM

De vier grootste voordelen van een ingebouwde simkaart zijn:

1. Overstappen nog nooit zo makkelijk

Het grootste voordeel van de eSIM is het gemak van overstappen. Wanneer je wil overstappen van provider moet je er nu een provider opgezegd worden, een abonnement bij de nieuwe provider aangevraagd worden, een simkaart worden ontwikkeld en ingesteld, én als gebruiker moet je op de overgangsdatum van simkaart wisselen.

Bij een eSIM kun je direct een (nieuw) abonnement afsluiten en activeren via een QR-code.

2. Geen simkaartwissels

Met de ingebouwde simkaart hoef je nooit meer te wisselen van simkaart; je kunt direct en eenvoudig overstappen naar een andere provider met enkele klikken zonder daarvoor een andere simkaart in te voegen. De simkaart is namelijk volledig elektronisch ingebouwd en heeft een afmeting van slechts 5 bij 6 millimeter.

Dit maakt het overstappen zeer eenvoudig en gemakkelijk.

3. Meerdere apparaten, één bundel

Een ander groot voordeel is dat je jouw mobiele abonnement kunt koppelen aan meerdere apparaten met een eSIM, zoals je telefoon, tablet, smartwatch of zelfs je auto. In de initiële versie van de embedded SIM was de ondersteuning alleen beschikbaar op smartwatches, tablets en fitness trackers.

In de toekomst zal er ondersteuning zijn voor smartphones, maar ook voor Internet of Things-toepassingen zoals slimme koelkasten, brandmelders of verlichting.

Al deze apparaten kunnen gekoppeld worden aan één mobiel internet-abonnement.

4. Prepaid abonnement op vakantie in het buitenland

Wanneer je op vakantie gaat buiten de EU moet je vaak een prepaid simkaart aanschaffen. Dit betekent dat je je huidige simkaart eruit moet halen en een buitenlandse simkaart plaatst. Bij een dual sim telefoon zonder ingebouwde simkaart kun je een tweede simkaart plaatsen.

Met een dual sim telefoon met eSIM kun je je huidige simkaart laten zitten. Vervolgens sluit je daarnaast een prepaid eSIM abonnement af van een buitenlandse provider. Je scant de QR-code en kunt direct gebruikmaken van de bundel.

Nooit meer gedoe met simkaarten dus. Super handig voor op vakantie!


Hoe werkt eSIM?

Om te begrijpen hoe de eSIM werkt, beginnen we bij het concept dat RPC heet: Remote Provisioning Capabilities. Dit houdt in dat providers door deze techniek de instellingen van je mobiel op afstand kunnen wijzigen: namelijk de netwerkinstellingen die je verbindt met één van de gekozen providers. Voorheen werd deze informatie in een fysieke simkaart verwerkt. In de toekomst zal dat met de eSIM verleden tijd zijn.

Hoe het werkt
Wanneer je een nieuw eSIM abonnement afsluit bij een provider, ontvang je per mail een QR-code. Met de smartphone kun je deze QR-code direct scannen met behulp van de smartphonecamera. De telefoon herkent de QR-code en op basis van deze code wordt direct een nieuw simprofiel ingesteld.

Het resultaat: je hebt direct toegang tot de bel- en databundel van de nieuwe provider.

Lees ook: eSIM abonnementen.


Waarom een abonnement met eSIM afsluiten?

Maar waarom zouden we kiezen voor de eSIM? Wij noemen vier redenen:

  • Vrijheid om direct en snel over te stappen naar een andere provider.
  • Nooit meer wachten op een fysieke simkaart, nooit meer priegelen met het verwisselen van de simkaart maar direct gebruik maken van de diensten van de nieuwe provider.
  • Meerdere apparaten (smartphones, tablets, laptops, smartwatches, auto’s) kunnen eenvoudig aan elkaar gekoppeld worden en gebruikmaken van één mobiel abonnement. Handig!
  • Er komt ruimte vrij in de mobiele telefoons die fabrikanten kunnen benutten voor bijvoorbeeld een grotere batterij.

Of de providers ook blij zullen zijn met de eSIM is nog maar de vraag. De elektronische simkaart maakt overstappen naar een andere provider namelijk zeer gemakkelijk. Naar verluidt zijn de providers dan ook druk bezig met onderzoek naar nieuwe verdienmodellen wanneer de eSIM-markt groeit. Ook heb je vast gemerkt dat steeds meer providers stunten met ‘alles in 1’ aanbiedingen zoals ‘KPN Compleet’.

Vast internet van een dergelijke provider geeft je in combinatie met een mobiel abonnement extra veel voordelen, zoals dubbele data en een lager maandbedrag. Voor bedrijven die inspelen op de ingebouwde simkaart kan het ook kansen bieden: wanneer de eSIM in korte tijd zeer populair wordt zullen de providers profiteren die zich het meest ingespannen hebben op dit gebied.

embedded sim

Wanneer verdwijnt de fysieke simkaart in Nederland?

Het gaat nog jaren duren voordat alle apparaten met simkaarten zijn verdwenen uit onze elektronica. Op termijn zal de eSIM echter wel de simkaart in zijn geheel gaan vervangen. Verwacht wordt dat de eerste mobiele telefoons met een dergelijke simkaart op de markt worden gebracht in het jaar 2019.

Update: inmiddels heeft Apple aangekondigd dat enkele nieuwe iPhone toestellen zoals de iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR een eSIM bevatten.

Verder zijn er nog geen smartphones met een ingebouwde simkaart, waardoor het de komende jaren nog niet hard zal lopen. Wel zijn ook aanbieders als Google (met de Google Pixel 2) bezig om de simkaart te integreren. Na de aankondiging van Apple verwachten wij dat andere fabrikanten sneller zullen volgen met deze nieuwe technologie. Wij van eSIM.nl houden je uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

De vlucht van de embedded sim is dus deels afhankelijk van nieuwe smartphones die op de markt worden gebracht. Een tweede belangrijk punt is de providers: zij moeten het voor de consument mogelijk maken om een abonnement bij hen af te sluiten die geactiveerd kan worden met de eSIM. De providers zijn voorzichtig en hebben er wellicht zelfs baat bij om de ontwikkelingen te vertragen: hun verdienmodel staat namelijk onder druk.


Toepassingen

Voorbeeld 1: e-SIM in de auto

Wanneer de e-SIM is geïntegreerd in nieuw geproduceerde auto’s biedt dit een hoop voordelen. In plaats van dat je veel extra betaald voor online diensten en 4G internet in de auto, kun je de auto met de eSIM direct koppelen aan je mobiele abonnement.

Hierdoor kan de auto altijd online zijn. Zo kan de auto worden voorzien van real-time navigatie en services zoals de real-time beschikbaarheid van parkeren, verkeer of weer-informatie. Ook kun je direct een connectie maken met je verzekeraar of de ANWB wanneer er een ongeluk is gebeurd. Wil je Spotify luisteren in de auto? Geen probleem, de auto maakt connectie met het internet.

De mogelijkheden zijn dus eindeloos voor ieder consumenten device en ieder IoT apparaat. De toekomst gaat uitwijzen hoeveel impact de eSIM daadwerkelijk gaat hebben.

Plaats een reactie