Onderzoek: Whatsapp met 2 nummers op een dual-sim iPhone

Home » Blog » Onderzoek: Whatsapp met 2 nummers op een dual-sim iPhone

De iPhone XS en de iPhone XR zijn de eerste iPhones ooit gemaakt met ondersteuning voor dual-sim en eSIM. Dit betekent dat je in theorie tegelijkertijd gebruik kunt maken van twee telefoonnummers.

Voor Nederlandse gebruikers gaat die vlieger voorlopig nog niet op. In het buitenland zijn al wel diverse aanbieders die eSIM ondersteunen. In theorie kun je hierbij dus twee telefoonnummers gebruiken.

Maar hoe werkt dit bijvoorbeeld bij een veelgebruikte app als Whatsapp? Kun je hierbij dan ook twee telefoonnummers gebruiken? Onze redactie zocht het uit.

WhatsApp op iPhone: géén dual sim

Slecht nieuws voor de geïnteresseerden met een iPhone: het is voorlopig nog niet mogelijk voor Whatsapp. Dat blijkt uit een onderzoek van onze redactie naar de faq an Whatsapp. Op bijvoorbeeld Android ondersteunt Whatsapp al wel twee accounts op dezelfde telefoon. Dat komt omdat het besturingssysteem van Google makkelijk gedupliceerd kan worden.

iOS van Apple kent deze vergelijkbare functies echter niet, waardoor dual sim op Whatsapp onmogelijk is. De zogenoemde sandboxing structuur van de iPhone laat een app met meerdere kopieën op één telefoon niet toe.

Uitleg van Whatsapp

Het uitgangspunt van Whatsapp is volgens het bedrijf altijd één nummer per apparaat. In een FAQ op de website van WhatsApp lezen we het volgende: “Je account kan alleen worden geverifieerd met één nummer op één apparaat. Mocht je een dual sim telefoon hebben moet je kiezen welk telefoonnummer je wil verifiëren in WhatsApp. Wij bieden geen geen mogelijkheid om voor beide nummers een account te hebben.”

Het is onduidelijk of er later wél ondersteuning komt voor dual sim of de eSIM. Apple zal hier eerst wel de mogelijkheid voor moeten bieden in de ontwikkeling van het besturingssysteem. Er moet hierbij een API beschikbaar worden gesteld die ontwikkelaars kunnen gebruiken om met twee telefoonnummers op één iPhone te werken. Momenteel biedt Apple deze mogelijkheid niet.

Accountblokkade bij te vaak wisselen

De situatie is momenteel als volgt. Op iOS kijkt Whatsapp in principe alleen naar het telefoonnummer dat als primair nummer is ingesteld. Dit kan zowel een fysieke simkaart als een eSIM zijn. In theorie zou je vaak kunnen wisselen op het toestel, maar dit is niet aan te raden.

In de FAQ staat dat “als je je WhatsApp-account te vaak wisselt tussen verschillende apparaten, kun je mogelijk op een bepaald ogenblik de verificatie niet meer uitvoeren. Wissel daarom niet herhaaldelijk tussen verschillende apparaten en telefoonnummers.”

Leave a Comment