‘Overige Nederlandse providers willen eSIM voorlopig niet ondersteunen’

De nieuwe iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR hebben een ingebouwde simkaart, maar in Nederland heb je er voorlopig nog niets aan. De grote providers in Nederland weigeren tot op heden deze eSIM te ondersteunen.

De reden: er moet voor deze technologie speciale ondersteuning worden ontwikkeld. Dit is nog niet gedaan. Daarnaast is de markt voor eSIM’s nog te klein.

Embedded Sim komt eraan

Het zit er al jaren aan te komen: de eSIM. Met de introductie van de ingebouwde elektronische simkaart gaat de technologie tussen 2020 en 2030 absoluut te massa bereiken, zo zijn de voorspellingen. In het buitenland zijn er al providers opgestaan die de eSIM ondersteunen. In Nederland hoeven we dit voorlopig nog niet te verwachten van KPN, Tele2, Vodafone en T-Mobile. Dat laten de providers weten aan Nu.nl.

Met de ingebouwde e-SIM kunnen abonnees makkelijk van provider switchen zonder dat er een fysieke nieuwe simkaart geplaatst moet worden. Het activeren van het abonnement gaat dus volledig elektronisch. Naar verwachting middels een QR-code.

Lees ook: Dual SIM met een eSIM abonnement.

De technologie is ontwikkeld door GSMA, de internationale belangenbehartiger voor telecomproviders. Niet alle providers zijn enthousiast over de komst van de technologie: de omzetten van de providers zouden verder onder druk komen te staan, vrezen zij.

Dual sim vs eSIM

Dual SIM is niet nieuw: vooral in Azië zijn er veel smartphones waarin je twee simkaarten kunt plaatsen. Nadeel is dat je vaak niet tegelijkertijd standby kunt zijn met deze twee simkaarten. Je moet per keer switchen naar het andere nummer.

Met de ingebouwde simkaart in de nieuwe iPhones is het in theorie mogelijk om een actieve fysieke simkaart te hebben, met daarnaast een actief abonnement op de eSIM. Het is dan mogelijk om op beide telefoonnummers standby te zijn.

Vooral zakelijke gebruikers snakken naar deze mogelijkheid. Steeds meer mensen storen zich eraan dat een telefoon teveel zowel zakelijk als privé gebruikt worden. Met dual sim of zelfs de eSIM kun je dit beter managen.

‘Markt is nu nog te klein’

T-Mobile is iets dieper ingegaan op de reden waarom de provider in Nederland nog geen ondersteuning gaat bieden voor de eSIM. Volgens de providers is de markt in Nederland nog te klein om aan de slag te gaan met de technologie.

Onderzoeksbureau Telecompaper twijfelt aan dit statement. Zij zeggen dat het puur een commerciële afweging is. Telecomproviders vrezen dat ze sneller klanten kwijtraken als het wisselen van aanbieder makkelijker wordt. Om deze reden schijnen providers de komst van de eSIM tegen te worden. Verwacht wordt dat de providers in de toekomst niet meer om deze technologie heen kunnen.

1 gedachte over “‘Overige Nederlandse providers willen eSIM voorlopig niet ondersteunen’”

  1. Ik heb net een smartwatch met Esim gekocht en ga asap zo’n abbonement afsluiten. dit is een goeie ontwikkeling en als gebruikers moet je iig proberen je provider te dwingen dit aan te bieden, Ik zit bij een KPN dochter dus ik geloof dat zij dit nu aanbieden, top!

    Beantwoorden

Plaats een reactie